Om vinnere og tapere i boligmarkedet....

 

En eiendom på Stokka skal selges. 20 millioner er en fornuftig pris skal vi tro Aftenbladet.

 

Megleren ønsker å påvirke markedet. Derfor springer han til avisen med det varpet han har gjort. Dette kan forstås ut fra hans ønske om stor fortjeneste. At Aftenbladet bekrefter prisen, er imidlertid uakseptabel markedspåvirkning. ”Stokka-perle til 20 millioner” konstaterer avisen midt mellom andre fakta på sin første side.

 

For all del, folk må gjerne tjene sine kroner på å selge huset. Det er imidlertid ingen nyhet som fortjener førstesideoppslag i Aftenbladet. En samfunnskritisk avis ville gitt en reportasje som dette en helt annen vinkling. Aftenbladet har sannelig sine forretningsmessige interesser å ivareta!

 

Vestlandet er boligmarkedsvinneren forkynner samme eiendomsmegler i sitt lørdagsbilag til avisen den 6. mai. Rosenrødt – eller skal vi si blått - og uten motforestillinger. Greit å vite for oss som sitter med nedbetalte eiendommer, at vi det siste året er blitt 15% rikere. Forutsatt at vi omgjør boligen til salgsobjekt. Og det gjør vi jo ikke, et sted skal vi da bo.

 

Halve befolkningen mener bolig er smarteste form for pengeplassering, bebuder megleren. Mellom linjene sier han egentlig, kjøp deg et hus om du har noen kroner ekstra. Risikoen er tilnærmet null. Det neste blir vel at banken, som meglerhuset er en del av, for å holde markedet hett, selger oss billige lån, så vi kan spekulere i eiendom. Og tjene oss rike ’neste år’. 15% verdiøkning for boligen  minus 5% rente til banken blir 10% gevinst til oss. I følge reklamen i Aftenbladets annonsebilag er det ingen grunn til å tro at markedet ikke skulle vokse like inn i himmelen.

 

Aftenbladets leder den 4. mai, tydet på at avisen akter å legge om sine presentasjoner av meglernes rekordforsøk. Motforestillingene var muligens på vei fram i lyset? Men den 10. mai dekorerer altså meglerbudskapet om nye mulige rekorder atter en gang avisens forside. Så hvem som leder avisen, er ikke godt å vite.

Er det en boligmarkedsvinner, så er det vel også en taper? Østlandet? Nei da, der vinner man bare litt mindre. Kjøperen, meglernes kunder, er taperne. Mest den som ulykkeligvis må selge igjen når renten går opp og markedet faller.

En skal være forsiktig med moraliserende pekefingre. Men det hadde ikke skadet om avisen etter hvert legger en samfunnsetisk mal på sine meglerærend. Hva vil avisen med sine budskap? Folkeopplysning er det ikke, heller ingen nyhet; – at eiendom i dette distriktet er dyrt har vi visst lenge. Og Aftenbladet har så visst gitt sine bidrag. At banken som det aktuelle meglerforetaket er en del av, tidligere har vært i retten for sine dårlige økonomiråd gjør ikke Aftenbladets viserguttoppgave mer høyverdig.

 

__________________________________________________________________

Denne artikkelen er skrevet av Torgeir H. Persett i Stavanger Aftenblad , Mai 2006